Aktuelno

Amatersko pozorište Teatar 13 Kulturnog centra "Drainac" iz Blaca gostovalo je 02.03.2012. god u Prokuplju sa predstavom "Lajanje na zvezde". U prepunoj sali bioskopa "Toplica", prokupačka publika je srdačno pozdravila slike djačkog života i mlade glumce kojima je ovo prvo gostovanje van Blaca.Ovo je lep početak saradnje izmedju dva pozorista i dva grada, ali i razmena iskustava i stvaranje prijateljskih veza.

Top Tab Content

Slavoljub Vuksanović - Narodni heroj

Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 

Vuksanovic SlavoljubRođen je 3. aprila1921. godine u Blacu. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu i četiri razreda Građanske škole završio je u Prokuplju. Zbog nedostatka novca, nije mogao da nastavi školovanje pa je prešao u Vazduhoplovnu podoficirsku školu u Kruševcu.

Kao pripadnik Vazduhoplovstva vojskeKraljevine Jugoslavije, aktivno je učestvovao u Aprilskom ratu. Posle kapitulacije, vratio se u rodni kraj. Pošto mu je stariji brat bio komunist i član Komunističke partije Jugoslavije, odmah se uključio u rad na priprema ustanka. Njegov zadatak je bio prikupljanje oružja i priprema i obučavanje omladine za borbu.

Do novembra 1941. godine, je radio na obaveštajnim poslovima i drugim zadacima na terenu, zbog čega je često odlazio u Kruševac. Novembra 1941. stupio je Toplički partizanski odred , ali je ubrzo potom, bio zarobljen prilikom borbe sa četnicima, kod sela Zaravna. Četnici su ga odveli u Blace gde su ga mučili, ali ne dugo, jer su Toplički i Rasinski partizanski odred,5. decembra oslobodili Blace.

Posle oslobođenja iz zatvora, vratio se u Toplički partizanski odred i postao komandir čete. Učestvovao je u mnogim borbama i više puta se istakao: u selu Svrači ubio je 12 četnika; na putu Prokuplje Kuršumlija, sa svojom četom, izvršio je napad na auto-kolonu nedićevaca i ubio jednog oficira i dva podoficira Srpske državne straže. U borbama sa četnicima, kod Velike Plane, teško je ranjen.

Maja 1943. godine prebačen je u istočnu Srbiju i postavljen za komandira Jastrebačke čete Timočkog partizanskog bataljona. Sa bataljonom je učestvovao u mnogim borbama, a posebno se istakao: u borbi s četnicima na Kučajskim planinama i s Bugarima na Maljeniku .

Kasnije se ponovo vratio na jug Srbije i 18. oktobra 1943. godine kod sela Kosmač, blizu Kuršumlije, sa Prvom južnomoravskom brigadom i Prvim južnomoravskim partizanskim odredom učstvovao u žestokim borbama protiv 27. bugarske divizije i Srpske državne straže. Deset dana kasnije učestvovao je u borbama protiv delova 67. bugarskog puka, kod sela Rukovca. Naročito se istakao, u borbama Prve južnomoravske brigade, protiv četnika Draže Mihailovića, novembra 1943. godine, kod sela Velikog Šiljegovca, kada je četnicima nanet težak poraz od 130 mrtvih i 190 zarobljenih.

Prva južnomoravska brigada je krajem 1943. godine krenula preko Šumadijei zapadne Srbije u istočnu Bosnu. Na tom putu vodila je više teških borbi, u kojima se Slavoljub istakao: kod KruševcaDonje Šatornje, Trešnjevice, Darosave, na Divčibarama Tari, na Ozrenu i kod Tuzle.

Poginuo je 16. decembra 1943. godine u na Debeljači, kod Han Pijeska u istočnoj Bosni, prilikom borbi jedinica Pete krajiške divizije protiv Prve brdske divizije i Sedme SS divizije „Princ Eugen“, na putu Han PijesakSokolac.

Ukazompredsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita,9. oktobra 1953. godine, proglašen je zanarodnog heroja.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Anketa

Da li ste zadovoljni ovogodišnjim muzičkim programom na manifestaciji "Dani šljive"

Pošalji eRazglednicu

Opis:
Pošaljite elektronsku razglednicu, obradujte nekog...

Taša Radio

tasa-radio

Marketing

Reklame

 vasa-reklama vasa-reklama

Bottom Tab Content